Seks principper for det bevidste parforhold

 1. Jeg ser vores parforhold som et felt imellem os. Forbindelse og ægte kontakt opstår, når jeg går ud i feltet og møder dig dér. Det kræver, at du tør gøre det samme.
 2. Jeg ser konflikt og frustration som en gave. Du viser mig noget ægte og vigtigt om dig selv, når du gør mig ulejlighed med at sige mig imod.
 3. Jeg vil være nysgerrig og imødekommende for at gøre mit til at skabe et trygt rum for uenighed og forskellighed mellem os.
 4. Jeg ved, at konflikter opstår, fordi udvikling og forandring trænger sig på. Derfor vil jeg vælge undgå 90–10 fælden: Typisk drejer en konflikt sig 90% om fortiden og 10% om nutiden. Da fortiden ikke kan gøres om, vil jeg gøre mit bedste for at fokusere på de 10% og lade konflikten handle om nutid eller fremtid, fordi det peger fremad. Og kun dét kan vi ændre, påvirke og styre.
 5. Jeg rækker hånden ud. Ikke for at give dig ret eller erklære mig enig, hvis jeg ikke er det. Men som tegn på, at jeg gerne vil gøre mit til at styrke nærvær og tillid mellem os. Jeg ved, at jeg bedst kan indgå kompromis’er og give indrømmelser, når atmosfæren mellem os normalt er tryg og kærlig.
 6. Jeg giver slip på alle mellemværender én gang ugentligt. Jeg vil tage dig med i bad (kar– eller brus, det er ligegyldigt 🙂 og lade alt det negative sive ud i afløbet sammen med badevandet. Jeg er sikker på, at de vigtige, uløste problemer vil dukke op igen i morgen, men jeg ved, at det er velgørende med en pause. Og efter badet vil jeg holde fri fra det negative resten af døgnet
  Jeg kender mindst 25 måder, som jeg kan vise dig min kærlighed og hengivenhed på – og vise dig, at du er betydningsfuld for mig. Mindst én af dem vil jeg bringe i spil hver eneste dag.
Nødhjælp, når vreden vil tage over
 • Få noget af den ud af kroppen: Stamp i gulvet, slå i sofaen eller bid i dit ærme, mens du snerrer ”Grrrr–rrrr–rrr!” (Det er bedst at I har aftalt på forhånd, at du kan finde på det, ellers risikerer du, at modparten kommer til at grine. Og så går det helt galt!)
 • Du kan sige f.eks. ”Jeg er simpelthen så gal, jeg går lige udenfor i tre minutter.” Når du er mere rolig, kommer du tilbage og genoptager samtalen.
 • Forestil dig, at det, du nu skal til at sige, råbe eller gøre, bliver optaget på video og vist for hele familien næste juleaften.
 • Sig til dig selv: ”Jeg er rasende nu, men jeg vil prøve at få styr på mig selv.”
 • Spørg dig selv: Hvad er jeg så gal over? Og glem ikke at svare!
 • Overvej, hvad vreden vil bringe af konsekvenser. Vil den f.eks. ødelægge resten af din dag eller aften? Er du klar til det?
 • Er dette vigtigt nok, til at jeg vil bruge ressourcer på det?
 • Hvilke vidner er til stede? Sørg for, at børn, naboer og andre uskyldige ikke af vanvare og ved din uansvarlighed bliver deltagere i noget, de ikke har anpart i.