Er du bange for succes?

”Selvfølgelig ikke,” vil du sikkert svare. Men prøv lige at besvare disse spørgsmål. Resultatet er næppe den fulde, endegyldige sandhed – men det kan være tankevækkende.

Tag dig god tid til at tænke spørgsmålene igennem - og svar ærligt. Gør du ikke det, så kan du ligeså godt bruge din sikkert kostbare tid på noget andet.

 

 

 

Helt uenig

Uenig

Hverken enig eller uenig

Enig

Helt enig

 

 

1

2

3

4

5

1

At nå målet er ikke nødvendigvis lykken

 

 

 

 

 

2

Resultatet er vigtigere end processen

 

 

 

 

 

3

Succes skal være velfortjent

 

 

 

 

 

4

Succes er resultatet af hårdt arbejde

 

 

 

 

 

5

Succes er letforgængelig

 

 

 

 

 

6

Man skal ikke prale med en succes, man ikke har arbejdet hårdt for

 

 

 

 

 

7

Ikke alle fortjener succes

 

 

 

 

 

8

Fejl er tegn på sløseri, uduelighed eller dumhed

 

 

 

 

 

9

Andres kritik er altid værdifuld på en eller anden måde

 

 

 

 

 

10

Man bliver kun glad, hvis man har succes

 

 

 

 

 

11

Jeg bryder mig ikke meget om ros

 

 

 

 

 

12

Ros er værst, hvis nogen ser på det

 

 

 

 

 

13

Der vil altid være nogen, der er bedre end mig

 

 

 

 

 

14

Der er koldt på toppen

 

 

 

 

 

15

At nå sit mål er at miste en drøm

 

 

 

 

 

16

Jeg kan blive bange for, at jeg aldrig bliver lykkelig

 

 

 

 

 

17

Jeg har svært ved at erklære mig tilfreds med mine resultater

 

 

 

 

 

18

Man kan altid gøre det lidt bedre

 

 

 

 

 

19

Man bliver aldrig færdig med at lære

 

 

 

 

 

20

Man skal ikke give alt, hvad man har i første hug

 

 

 

 

 

 

Resultat  (læg alle 5 kolonner sammen)

 

 

 

 

 

Score:

Læg alle dine tal sammen til én total. Find det svar, der passer til tallet herunder

20–39     Du er ikke bange for succes – i hvert fald ikke så det begrænser dig. Jo lavere score, jo bedre er du til at gå efter dine mål (hvis ellers du mestrer at sætte dem), stå ved dine fejl og lære af dem. Du sætter ikke dit lys under en skæppe, og du har normalt ingen problemer med at tage beslutninger og belønne eller anerkende dig selv for veludført arbejde. Dit selvværd er jævnthen udmærket, og hvis / når du indimellem bliver i tvivl, kan du med din realitetssans godt forklare dig selv, at du er ok, selvom  andre måtte mene noget andet, eller du har dummet dig gevaldigt.

40–59     Du kan indimellem gribes af afmagt og miste troen på, at du har fat i den lange ende. Men du kan også godt tale dig selv til fornuft og få fat i virkeligheden igen, så du kan genoptage arbejdet med at nå dine succeskriterier og få opfyldt det, du drømmer om. Dit selvværd svinger, og du ved egentlig godt, at du er din egen største forhindring.

60–79     Du har det med at miste dit mål af syne og glemme eller fortrænge, hvor du er på vej hen – som om tingene pludselig mister deres mening for dig. Dit selvværd er tit i bund, og det gør dig modløs, bekymret og opgivende eller vred, tvær og rebelst, uden at du altid ved hvorfor.Vær opmærksom på, om du er offer for ’hvad nu hvis’ begår overspringshandlinger eller skyder skylden for din manglende fremgang på andre. Og måske trænger dine krav til dig selv til at blive justerede?

80–100   Det er sjældent, at du oplever den berusende følelse af succes og sejr. Hvis du endelig gør, forsvinder den som dug for solen. Enten føler du ikke, at du har fortjent den (for alle andre kunne have gjort det samme) eller også er det bedst at holde op med at nyde følelsen, for så bliver du ikke så skuffet når den forsvinder. Det kan også være at du slet ikke oplever følelsen som ægte – for dem, der siger at du er en succes er jo alligevel bare et bundt idioter, som ikke forstår hvad det virkelig drejer sig om. Dit selvværd er i bund, og det er formentlig sjældent særlig sjovt at være dig