Hvad er drømmearbejde?
Drømmearbejdet udføres på den hypotese, at alle elementer og symboler i drømme er sider af drømmeren selv. Svarene kan derfor kun komme frem ved at drømmeren selv finder dem – ikke ved, at terapeuten analyserer drømmen.
Metoden hviler på jungianske og gestaltterapeutiske principper og er nøje beskrevet i Jørgen Groths bog “Drømmearbejde”.
Hvordan foregår det?
Drømmeren vælger de symboler i drømmen, der betyder mest (“har mest energi”) for ham/hende, sætter en stol frem for hvert valgt symbol og går derefter ind i drømmens rum og er de udvalgte symboler – taler, føler og tænker som dem. Det kan lyde underligt (og for nogle føles det også lidt kejtet den første gang) – men det er en meget effektiv måde for drømmeren at undersøge på, hvad der foregår på den indre scene.
Hvor lang tid tager det?
Det tager typisk en time – men det afhænger både af, hvor lang eller kompleks drømmen er, hvor dybt drømmeren ønsker at gå ind i den – og hvor langt ind der er til indsigterne om drømmens indhold.
Det er ikke terapeuten, der fortolker drømmen – det er drømmeren, der har alle svarene i sig selv. Terapeuten er en slags katalysator i arbejdet.
Jeg kan næsten aldrig huske mine drømme
Det gør ikke så meget. Du kan sagtens arbejdes med brudstykker af et forløb, hvis de står nogenlunde klart for drømmeren. I øvrigt kan det hjælpe til at huske drømmen, hvis du skriver den ned i samme øjeblik du vågner. Det kan også hjælpe til at huske drømmen, hvis du tænker koncentreret på at ville huske den inden man falder i søvn.
Mine drømme er meget lange
Man kan godt dele en drøm op i flere afsnit og vende tilbage til den gang på gang for at fordybe sig. Og erfaringen viser også, at det er vanskeligt at arbejde med drømmen i længere end en times tid. Drømmeren bliver simpelthen træt, fordi det er koncentreret, psykisk arbejde.